Slip af med skimmelsvamp

Slip af med skimmelsvamp

9. maj 2017
Skimmelsvamp kan hurtigt blive et problem, især i ældre både. Carsten Johansen der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut med speciale i indeklima og bygningsundersøgelser siger, at en varmeblæser ikke er det vigtigste, god udluftning er det, der gør forskellen.

De fleste både er lidt fugtige om læ, især når sæsonen nærmer sig sin afslutning. Fugt er grobund for bakterier og skimmelsvampe, der vokser glimrende i lun luft, men klarer sig dårligt i frostvejr. Derfor fraråder Carsten Johansen, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut med speciale i indeklima og bygningsundersøgelser, at sætte varme på båden i vintermånederne.

Skimmelsvampe trives bedst i temperaturer mellem ca. 10-20 grader. Temperaturer derover og derunder er ikke idealtemperaturer for skimmelsvampe, fortæller Carsten Johansen, der også er aktiv sejler, og har set mange både med skimmelsvamp.

Varme og fugt

Det er ikke varmen i sig selv der er problemet. Det er kombinationen af varme i forbindelse med stillestående fugtig luft, der skaber gode vækstbetingelser for svampen.

– Er ventilationen god, kan varme godt være en udmærket idé, pointerer Carsten Johansen fra Teknologisk Institut, men det er ikke nødvendigt. Hvis der er et godt luftskifte, kan varme bidrage til, at udtørringen accelereres. Men der skal være god ventilation!

Få fugten væk

Det handler primært om at fjerne fugten. Under 75% relativ luftfugtighed, trives skimmelsvampen nemlig ikke. Carsten Johansen anbefaler, at man lader skydekappen stå lidt åben, og en forluge lidt på klem, så der er luftcirkulation.

– Har man en presenning over båden, kan det godt lade sig gøre at få luft igennem, siger han.

Fugtsugere og ventilator

Bådebygger Jørgen Jensens råd er, at sørge for god udluftning og fugtsugere. På sin egen båd har han sat en lille solcelledrevet ventilator på, der sørger for luftcirkulation, og fugtsugere, der er ophængt i kahytten med spande under.

– Gem varmeblæseren til en kold dag på havnen, hvor den kan varme kaffepausen lidt op, og så sparer man også på strømmen, råder han.

Hvis skaden er sket

Har du fået skimmelsvamp i båden, kan det blive et større arbejde at fjerne. Det er først og fremmest lugten – jordslået og lidt sur, som en fugtig kælder – der afslører om skimmelsvampen har fået tag i båden.

– Skimmelsvampens vækst sker ofte ved en kuldebro, hvor der dannes kondens pga. temperaturforskellen mellem ude og inde, siger seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Carsten Johansen.

Det er derfor typisk på bådens indvendige sider kondens opstår, og hvor skimmelsvampen skal findes. Er indersiden dækket af en polstring – ofte plastik med skumgummibagside – er det her, der skal kigges.

– Er skaden sket, skal den indvendige polstring fjernes, og resterne skal skrabes af. Bagefter skal der desinficeres med Rodalon eller Clorin, forklarer bådebygger Jørgen Jensen.

– Derefter skal der slibes, og den skal have en tur med light primer, før den males med slutmalingen – og den kan jo indfarves i en farve, der passer til båden. Slutmalingen kan være en skibslak, eller en helt almindelig indendørs plastmaling til træværk og paneler, slutter Jørgen Jensen.


Er der kommet skimmelsvamp skal der knofedt og desinficerende midler til, for at få has på skidtet. Foto: Katrine Bertelsen

Blev syg af skimmelsvamp

Torben Schulze sejlede en sommer i en lejet båd med skimmelsvamp, og blev syg af det. Det gav hoste, ondt i halsen og åndedrætsproblemer.

– Jeg kunne ikke forstå, at jeg fik det så dårligt, at jeg måtte tage til lægen, da jeg kom hjem. Lægen sagde, at det sandsynligvis var en allergisk reaktion på skimmelsvamp, men lægerne ved ikke så meget om det, og folk reagerer åbenbart meget forskelligt, siger Torben Schulze.

Seniorkonsulent Carsten Johansen fra Teknologisk Institut supplerer med at fortælle, at der findes mange forskellige skimmelsvampe. Dem vi kender bedst er alternaria og cladosporium, der kan give allergikere anfald. Men skimmelsvamp kan også påvirke ikke-allergikere, med mange forskellige symptomer.

Sådan vasker du med Rodalon

Vi har spurgt Jesper Andersen fra Rodalon om, hvordan det bruges bedst.

Rodalon er en blanding af sæbe og desininfektionsmiddel. Derfor skal det sidde et stykke tid – minimum en halv time – før der skylles grundigt med rent vand. Imens skal der skrubbes som ved en helt almindelig sæbevask. Brug gummihandsker, da sæben er hård ved huden. Rodalon kan ikke bruges ved temperaturer under 12 grader Celsius, så virker det ikke.

Skimmelsvamp kan ikke fjernes helt, men gentagne behandlinger holder det nede. Man kan få Rodalon som spray, og det bruges typisk til forbyggende behandlinger og på steder, hvor det er svært at komme til. 

(Tekst og foto af Katrine Bertelsen)

Læs flere artikler på www.baadnyt.dk

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce