Værd at vide om mobilanvendelse til søs

Værd at vide om mobilanvendelse til søs

15. feb

En mobiltelefon er egentlig ikke beregnet til brug på vandet. Mobiltelefonnettets dækningsområde er først og fremmest indrettet til at give dækning på land, og de fleste mobiltelefoner skal desuden beskyttes mod fugt og vand, når de anvendes til søs.


Den enorme udbredelse af mobiltelefoner har medført, at næsten alle i dag kan ringe fra deres båd, og for en del sejlere er telefonen derfor en vigtig del af sikkerhedsudstyret.


Almindelig kommunikation til søs

Mobiltelefonen kan være nyttig til almen sikkerhedsrelateret kommunikation til søs, fx tjekke vejrudsigten, informere pårørende om evt. forsinket hjemkomst. Mobiltelefonen kan være med til at skabe øget tryghed og sikkerhed, og en sådan underretning til pårørende kan spare for mange bekymringer og unødige eftersøgninger.


Nødkommunikation

I nødsituationer er en VHF-radio det mest sikre kommunikationsmiddel. VHF-radioen har et meget stort dækningsområde og er udviklet til at klare forholdene til søs. Derudover kan en VHF-radio også sikre, at andre skibe i område kan opfange og reagere på nødmeldingen. Disse funktioner kan en mobiltelefon dog ikke klare.


Forbered mobiltelefonen

Der er 4 vigtige punkter, du skal forberede før du sejler ud:


1.     Lad mobilens batteri helt op før afgang og medbring gerne en oplader

2.     Beskyt mobilen mod fugt og vand

3.     Sørg for at have indkodet vigtige telefonnumre

4.     Aktiver ’vis nummer-funktionen’ på telefonen og deaktiver evt. mobilsvar- og viderestillingsfunktioner


Hvis du kommer i den situation, at du bliver involveret i en søredningsaktion, så er det vigtigt at du sørger for at telefonen ikke er optaget – den skal være ledig til at kommunikere med søredningsenhederne.


Beskyt mobiltelefonen mod fugt og vand

Beskyt mobiltelefonen med et vandtæt mobilcover af en slags, før afgang fra havn, for at undgå at få telefonen ødelagt af fugt og vand. Nogle vælger at supplere et mobilcover med at lægge telefonen i en kraftig plastpose og slå en knude på posen.


Mobildækning til søs

Man ofte finde god dækning på vandet. Der kan dog være større forskelle i dækningen til søs, end der er på land, da dækningen til søs er ikke en konstant størrelse og kan påvirkes af vind, vejr og bølger. Hvis du benytter mobiltelefonen til søs – og især hvis du ikke har en VHF-radio ombord, anbefales det at undersøge hos din egen udbyder, hvilken denne tilbyder i de danske farvande. Tjek også at der er dækning i de områder, du oftest sejler i.


Gode Apps til søs

SejlSikker Appen giver en række nyttige information, så som et kort med dynamiske zoom, position, prognoser for vind og strøm op til 46 timer frem, information om skyde-øvelser og farvandsvarsler samt UV-index.


Eksempler på andre Apps, som fritidssejlere allerede benytter, er Appen Sejlguide til sikker sejlads, samt søkort der ved hjælp af den indbyggede GPS, kan bruges som plotter. I tilknytning til dette fås AIS data, der viser de store skibes position og retning og yderligere informationer, der er tilgængelige om netop det skib. Selvom AIS data opdateres ofte, kan skibets fart og kurs være ændret. Så hold godt udkig!Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg