Sådan finder du den rigtige størrelse på din varmepump...

Sådan finder du den rigtige størrelse på din varmepump...

9. mar 2020
Hvis du skal ud og investere i en varmepumpe, så skal du huske at vælge en, som passer til din bolig, samt opfylde det varmebehov du har. Når du skal finde størrelsen på en varmepumpe, skal du gå efter betegnelsen kW (kilowatt), da størrelsen opgøres i dette. 

Du sparer flest penge ved at vælge en varmepumpe i den rette størrelse. Er den for lille eller for stor, vil din besparelse ikke blive lige så stor. 

Hvis du er interesseret i en varmepumpe, kan det være en fordel at forhøre dig hos forskellige leverandører om et tilbud, samt råd til hvilken varmepumpe du bør vælge. 

Sådan finder du den rigtige varmepumpestørrelse 
Hvis du er i tvivl om, hvilken varmepumpestørrelse du skal bruge, kan du enten selv foretage en beregning, eller du kan henvende dig til en leverandør, som kan sende en professionel installatør ud til at give dig et tilbud, samt lave en professionel beregning for dig. 

Hvis du selv vil forsøge at beregne størrelsen, skal du først og fremmest være opmærksom på, at du skal vælge en varmepumpe, hvor dit system ikke skal bruge for meget eller for lidt energi uanset udendørstemperaturen. Du skal derfor sørge for at finde en varmepumpe, som passer præcist til din bolig. Der er ikke kun one-size varmepumper, og derfor skal der oftest en installatør til at hjælpe dig med at sikre, at du får valgt den helt rette størrelse.
 
Sådan kan du lave en beregning af varmepumpestørrelsen
Du kan selv beregne din varmepumpestørrelse ud fra en generel udregning. Udregningen vil dog ikke nødvendigvis være fuldstændig korrekt, men den kan være en god indikator for, hvilken varmepumpestørrelse, du skal kigge efter. Får du en installatør til at foretage beregningen, vil vedkommende bruge flere faktorer til at udregne den præcise størrelse, du har brug for. Eksempelvis vil vedkommende medregne boligens antal af beboere, samt kigge på din isolering og dit varme- og brugsvandsbehov. 

For at lave udregningen, skal du gange antallet af kilowatt du bruger per kvadratmeter til opvarmning af din bolig. Resultatet af dette vil vise dig, hvor mange kilowatt din varmepumpe skal kunne opvarme. Er du i tvivl om dit energiforbrug, kan du aflæse det på din varmemåler. 
Her kan du få en lille guide til, hvordan du selv kan beregne og vurdere din størrelse på din varmepumpe

Effektiviteten hænger sammen med størrelsen
Effektiviteten på din varmpumpe hænger sammen med dens størrelse. Når du skal kigge efter din varmepumpes effektivitet, skal du kigge efter pumpernes COP-, SCOP- og SEER-værdi. Disse angiver, hvor meget varmepumpen kan producere i forhold til energiforbruget. Des højere værdierne er, des mere effektiv er varmepumpen. 

Dertil er det også en god idé, hvis du kigger på varmepumpens energimærkning fra Energistyrelsen. A+++ er den mest effektive varmepumpe, hvor G er den mindst effektive. I dag sælges de fleste varmepumper fra energiklasse A og op.

Vær opmærksom inden du vælger varmepumpe
Når du skal vælge varmepumpe, bør du vælge en, som har det bedste flow, og derved kan sende varmen bedst rundt ved det laveste energiforbrug. 

Der er flere forskellige ting, som du bør være opmærksom på, inden du vælger varmepumpe. Eksempelvis skal du undersøge dit behov. Har du eksempelvis brug for varmesupplering i din bolig, kan en så kaldt luft til luft varmepumpe være et godt valg. Dog skal du huske, at denne type varmepumpe ikke kan levere varmt vand. Vil du gerne have en varmepumpe, som kan levere varmt vand, kan enten en luft til vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg være mere nyttig. 

Inden du vælger varmepumpe, skal du også være opmærksom på din boligs isolering, tilstand og beliggenhed, da disse faktorer også spiller ind i forhold til dit valg. 

For at du kan sikre dig den bedste størrelse på din varmepumpe, er det en fordel at være opmærksom på boligens størrelse, boligens isolering, dit varmebehov og dit brugsvandsbehov. Størrelsen på boligen afgør prisen på varmepumpen, boligens isolering afgør, hvor meget varme pumpen skal producere. Des bedre isolering, des mindre varme skal pumpen producere. Derudover er det en stor fordel at kende dit varmebehov, samt brugsvandsbehov, så du kan undersøge hvilken varmepumpe, der bedst kan leve op til dine behov. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce