{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
539 visninger | Oprettet:

Ankring ved strand {{forumTopicSubject}}

Vi skal i sommerhus i løbet af foråret og tænker at tage båden med, men der er ikke nogen rigtig havn tæt på, så den vil skulle ankres udfor stranden/kysten.

Har rimelig godt styr på teknikken med at ankre, men alle steder nævnes at man ikke bør forlade sin båd, så er lidt i tvivl om der skal gøres noget ekstra eller om en almindelig ankring med rigeligt kæde er nok?

Hvis vejret ser ud til at blive meget blæsende, så skal den nok blive sejlet i havn.

Båden er knapt 6 meter, vejer 900 kg med motor og brændstof og stikker cirka 30 cm.


Kommentarer på:  Ankring ved strand
 • #1   14. feb Hej Mads
  Det at ankre er lidt af en videnskab afhængigt af bund forhold. Men hvis du har et godt anker, noget i retning af Rocna og Mantus og bunden ikke er det rene tang helvede så ville jeg ikke have nogen kvaler i at have den liggende også i dårligt vejr. I den ringere ende af ankre til de fleste danske bund forhold er sådan noget som et paraply anker, som min far siger så er det et frokost anker. Men der er ligeså mange ankre som der er meninger og bundforhold, har selv studeret lidt forskellige modeller og lavet et par forsøgsmodeller. Men er bunden ikke det rene ålegræs og det skal være et anker der skal kunne tages med vil jeg anbefale modeller at den førstnævnte karakter med et par meter kæde foran (ikke at det er nødvendigt). Ellers kan man lave en lidt mere permanent ankerbøje med en stor betong klump eller et så kald ring anker (har lavet et engang ud af et gammelt lastbil fælg jeg gravede lidt ned). Så hvis du kikker til den en gang imellem og sikre dig at den ikke trækker ankeret rund, så skulle der ikke være noget problem. Ligger du i længere tid (sommeren over /året rund) så efterse der hvor du er bundet fast i ny og næ så snoren ikke lige pludseligt er gnavet over.
  Hilsen Rasmus


 • #2   14. feb Det mest afgørende for om det er sikkert at efterlade båden for svaj er kystens beskaffenhed.

  Ligger du på en åben kyst eller i en beskyttet fjord?

  På åben kyst er det betydeligt mere risikofyldt da vind, sø og strøm kan ændre sig markant inden for kort tid. Det kan gøre at det skifter fra flot stille vejr til blæsende med stor sø og strøm.

  I et beskyttet farvand har vejrforholdene mindre betydning.

  Ankergrejet er også vigtigt. Bruger man bådens eget anker er det vigtigt at man bruger et anker der er egnet til den bundtype man ankrer på. Dernæst er det afgørende om man ankrer med ren kæde eller med kædeforfang og reb.

  Ved ren kæde vil ca 4-5 gange vanddybden og det korrekte anker være sikkert i beskyttet farvand. Bruger man kædeforfang, reb og det korrekte anker vil 6-7 gange vanddybden være sikkert i beskyttet farvand.


 • #3   14. feb Prøv at kik om der ligger andre både for svaj, gør der det er det rigtig gode tegn.
  Problemet med at ligge for svaj, er at man ofte ligge på ret lavt vand, og blæser det op, kan bølgerne være ret problematiske.
  Men har du slæbejollen med, og ligger dig lidt længere ude, vil det nok være bedre, så slipper du også for badegæsterne bruger den til badeplatform smiley


 • Mads S
  Mads S Tilmeldt:
  feb 2021

  Følgere: 5 Emner: 2 Svar: 3
  #4   15. feb Tak for alle svarerne!

  Det er et lejet sommerhus, så at støbe en betonblok er nok liiiiige offensivt nok, men dejligt at høre at I godt ville turde lade den ligge uden opsyn, hvis bare ankeret har godt fat.

  Det er i Isefjorden denne gang, så det er begrænset hvor store bølgerne kan blive og har en lille gummibåd, så den godt kan ligges lidt længere ude.


 • Allan T
  Allan T Tilmeldt:
  maj 2020

  Følger: 15 Emner: 2 Svar: 3
  #5   15. feb Nu ved jeg ikke hvor det er du skal hen men nogle sommerhus områder har egne bådlaug hvor der ligger bøjer ude. Sådan er det i Kulhuse hvor jeg har sommerhus.
  Måske hvis du kunne opnuse grundejerforeningen sommerhuset hører til kan du måske finde ud af om der er et bådlaug, så kunne du høre om du kunne låne/leje en bøje en uges tid.


Kommentér på:
Ankring ved strand

x