5.843 visninger
|
Oprettet:
omc motor og drev {{forumTopicSubject}}
hej er der nogle der har nogen god eller dårlig arfaring med omc motor 3,0 l 140 hk med omc drev elektrisk power trim og elektrisk gearskifte da jeg er ved at købe en båd med dette i,
nov 2004
Følger: 15 Følgere: 16 Emner: 11 Svar: 240
Faktum er at de gamle OMC'ere er noget anderledes end det der var på markedet den gang i 60'erne og 70'erne. Det er der nok nogle, som ikke kunne acceptere og når der så blev problemer, som der jo gør med stort set alt der kan bevæge sig, ja så var det hele noget lort. Jeg har selv købt en båd med 2 x 120 hk OMC, har ikke sejlet i den endnu, men er ikke det mindste nervøs for at det går som dommedagsprofeterne spår. Min far har haft to både med OMC og har været svært fornøjet.
Man er nød til at være lidt mekaniker når man har en båd med OMC, da der ikke ligger en forhandler på hvert gadehjørne, OMC navnet eksisterer ikke mere, men selve motoren er det ikke noget problem at få dele til. 3,0 motoren er den samme som Mercruiser og Volvo bruger i dag. Det kan også lade sig gøre at finde uoriginale dele til motoren, bl.a. manifolde. GLM laver mange stumper til motoren.
Drevet er en anden sag, igennem Bombardier, som overtog noget af OMC, burde man kunne få en del stumper, men ellers er der en del steder på nettet som har lidt forskellige dele. Ellers køb et brugt drev til at tage stumper fra.
Hvis man har den forudindtagede mening at OMC ,eller hvad som helst andet, er noget lort, ja så bliver det til noget lort.
Det elektriske gearskifte er i øvrigt simplet lavet, der sidder to spoler nede i drevet, en til bakgear og en til fremgear. Når man vil sejle frem, får den ene spole +, når man vil bakke, får den anden spole +, der er altså kun to ledninger fra drevet, ikke en masse styring der kan gå i kage.
Du skriver elektrisk trim, husk på at det er strengt forbudt at trimme drevet med den knap som man løfter drevet op med, den hedder" tilt" Den må kun bruges når motoren står stille. Powertrim på de gamle OMC'ere virker på den måde at der sidder en gevindspindel med el motor som løfter motoren i forenden, derved vipper drevet også, da det er boltet fast sammen.
nov 2004
Følger: 15 Følgere: 16 Emner: 11 Svar: 240
Af benzinmotorer er der brugt B20, B23 og B30 i massevis, den meget sjældne B36 blev også brugt. Den sidstnævnte er en vaskeægte Volvo V8 motor, helt og holdent lavet af Volvo selv. Den blev brugt i nogle lette lastbiler i 50'erne og 60'erne. Rygterne siger at den skulle have lagt i en Amazon til det amerikanske marked, der blev bygget et par prototyper, men det blev droppet og den blev i stedet til en lastbilmotor.
I starten af 90'erne lavede Volvo også en 16 ventilet bådmotor. Det var en 2,5 liters 4 cyl med 167 hk.
Da Volvo overtog OMC's drevproduktion i starten af 90'erne, blev Volvo's egne bilmotorer udfaset til fordel for GM motorer. Ford motorer blev også brugt i starten, men i dag er det kun GM motorer der er på programmet.
På dieselsiden er der anvendt motorer fra Volvo's lastbiler. Den 6 cylindrede rækkemotor på 3,6 liter som er meget udbredt stammer oprindeligt fra FL4 lastbilen.
Søren, du skriver at den er med elektrisk geaskifte, så er det den type OMC der hedder "Stringer" altså ikke "Cobra"
Derfor skal du i dette tilfælde se lidt bort fra punkt 4 i Rolf's udmærkede beskrivelse, da dette gear fungerer på en helt anden måde end Cobra'en.
Stringerens gear fungerer ved at der sidder en kraftig fjeder omkring et nav. Når magneten, som sidder for enden af fjederen så får strøm, trækker fjederen sig sammen omkring navet og skrueakslen drejer med rundt. Disse motorer har ikke noget "ESA modul" som tager tændingen.
Punkt 7 og 8 henvender sig også til Cobra. Som tidligere nævnt er trim lavet på en helt anden måde på den gamle Stringer end Cobra'en. Der er kun hydraulik indblandet i trim på en Stringer i meget få udgaver. På de fire cyl motorer sidder der, som tidligere nævnt, en gevindspindel som løfter hele motoren op og ned, drevet vipper derved, da det er boltet fast på motoren, ikke på agterspejlet.
For at få drevet hejset helt op, bruger man "tilt" funktionen, som hejser drevet op med lynets hast nærmest. Dette foregår med en tandkrans og en elmotor.
På de gamle Stringere sidder vandpumpen faktisk inde i drevet, ligesom Mercruiser, så her skal der skilles lidt ad, for at komme ind til den. Det lavede de så om ved Cobra'en så den sidder under et skjold og er nem at arbejde med og komme til.
Og så siger nogle at Cobra'en er noget lort, jeg synes at det er en mindre genistreg at sætte vandpumpen der hvor den er i Cobraen, løsn et skjold og du er inde ved den, lettere kan det sgu da ikke være.
Volvo har altid haft deres vandpumpe på motoren.
apr 2006
Følger: 2 Følgere: 1 Emner: 15 Svar: 27
aug 2020
Følger: 12 Følgere: 1 Emner: 1 Svar: 1
Jeg står overfor et køb af en cris Craft fra 92. Men to OMC motorer i og med omc drev på. Har samlet 250 hk.
Jeg er lidt grøn med både i den str. er der nogen gode råd. Er det okey motorer, er der noget msn skal bære varsom med, der er blevet skiftet lejer og ny propel på det ene drev, og der er kommet lidt nye karburatorer på, generator , og div dele. Hvad tænker i herinde. Farlig køb, eller kan det værd godt køb
omc motor og drev