{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
771 visninger | Oprettet:

Påhængsmotor. {{forumTopicSubject}}

Hej.
Findes der en eller anden form for "løftebøjle" eller andet, for at gøre det lettere at hive påhængsmotoren op ?
Som det er nu, skal jeg virkelig langt ned og have fat, for at trække motoren op fra "sejlposition" Motoren kan sidde i 3 forskellige "hak", hvilket vi bruger hele tiden da vandstanden nogen steder er meget lav.

Jeg er helt ny udi både, så jeg beklager at jeg ikke kender de rigtige fagudtryk.....

Og et andet spørgsmål. Hvor højt skal påhængsmotoren være monteret i fht båden underside ?

Håber i forstår spørgsmålene HAHA

Mvh
Morten


Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • afhente skrald til containerplads 350 kr.
  • Electrician needed to put light fixtures up. 1.500 kr.
  • Enhver haveopgave 2.000 kr.
  • Rengøring 700 kr.
  • Flytte levende pumaer 570 kr.
  • Hæng spisebordslampe op 250 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Påhængsmotor.
  • #1   18. maj Det ville nok hjælpe lidt hvis du skrev hvilken motor og båd du har, evt med et par fotos?

    Er din motor uden trim og med "3 indstillinger" formoder jeg der er en vandret pind på den del af motorbeslaget der sidder på båden I så flytter imellem forskellige huller?

    Ofte er der en gribeanordning der tager fast i pinden for at undgå motoren vipper op når I sætter i bakgear. Anordningen griber i neutral og bakgear men ikke i fremad. da tanken er hvis du støder på grunds skal motoren kunne vippe.

    Har du motoren i frem (og motor slukket smiley ) når du trækker den op?


  • #2   19. maj Hej Per.
    Tak for dit svar.
    Motoren er en Hidea 15 hk med en fjernbetjening og rat monteret. Motoren har kort ben og sidder på en "Storebæltjolle"
    Motoren står i neutral, når jeg trækker den op - ikke slukket.
    Jeg har desværre ikke så gode billeder af monteringen. Det må jeg få taget i næste weekend.
    Jeg forsøger at finde lidt flere billeder.
    Mvh
    Morten


    profilbillede
  • #3   19. maj

    profilbillede
  • #4   23. maj for flere år siden havde jeg Suzuki 15hk 4 takt og da tog jeg fat håndtaget som er bagerst på motor hætten uden problemer..har du trim eller tilt på for så kan ikke gøre det, så skal du bruge kontakten ved gas/gear boxen

    profilbillede
  • #5   23. maj Proceduren står beskrevet her https://www.manualslib.com/manual/1002262/Hidea-F15.html?page=14#manual

    Som jeg kan læse mig til skal motoren være slukket og i neutral (ikke reverse) og så er det ellers bare at trække i grebet på motorhætten.

    Min gamle 60hp Mariner/Yamaha skulle også bare trækkes op på samme måde, det krævede da lige man strammede ballerne men bør ikke være specielt svært på en 15hp

    Hvis den går meget trægt op kan det skyldes manglende smøring i vippeledet eller bakgears låsen på een eller anden måde griber fat. Hvordan den virker fremgår dog ikke lige af manualen, så der må jeg blive dig svar skyldig.

    Dit andet spm "hvor skal motoren være monteret ifht bådens underside": Kavitationspladen som er den vandrette plade lige over propellen skal gerne være et par cm højere oppe end bunden af din båd når motoren er trimmet helt ind. Sidder den for langt nede giver den for meget modstand, og for langt oppe risikerer du den ikke kan suge kølevand. Det er dog mest aktuelt på en planende båd i høj fart/skarpe sving, og det tror jeg måske ikke er så aktuelt for din båd.


  • #6   23. maj Montage skitse af korrekt højde

    profilbillede
  • #7   24. maj Tak for svar begge to. smiley
    Jeg har også tidligere brugt "håndtaget" på motorhjelmen på mine gamle motorer og kan også gøre det på den nye. Problemet er at "trækket" bliver meget belastende for "låsebeslaget" på motorhjelmen. Jeg har knækket et allerede. Både hjelm og beslag er jo lavet af plastik.
    Så jeg fik den idé at der måtte findes en slags bøjle der kunne monteres, så hele motorens vægt ikke kom til at ligge på et plastiklåg og et plastikbeslag.
    Det er en manøvre vi foretager ofte, da vandstanden flere steder ikke tillader at vi sejler med motoren trimmet helt ned.
    Men det kan være at det er noget jeg skal konstruere selv.....
    Jeg takker for jeres svar.
    Mvh
    Morten


  • #8   24. maj Det lyder godt nok træls du ligefrem brækker låsebeslaget, men det må da også være en svag konstruktion, for så ny en motor burde jo kunne holde til at blive trukket op mange gange.

    Måske løsningen var at forstærke hjelmbeslaget, for selve grebet i låget er vel solid nok?

    Når du sejler i områder med så lavt vand burde du næste investere i en motor med trim.

    Er din båd for øvrigt til kortbenet motor, hækken ser ret lav ud på billedet, og når motoren er med langt ben er det jo heller ikke den bedste kombination til lavt vand.


  • #9   25. maj Hej Per.
    Ja jeg blev også overrasket over at låsebeslaget knækkede, da jeg forsøgte at hive den op smiley
    Selve håndtaget i hjelmen virker stærkt nok. Har du en idé til at forstærke låsebeslaget ?

    Ja en det ville være fantastisk med trim - men det er jo rimeligt dyrt ik ?

    Jo båden er til kort ben. Den gamle motor var også med kort ben. Den nye her falder indenfor kort ben målene svjv 35-46 cm. Den har bare et langt, kort ben smiley

    Jeg tænker at jeg må løfte den ved at bygge noget op på hækken, så den kan komme op i det rigtige niveau ifht bunden af båden. Det er ca 5-6 cm jeg skal hæve den.

    Alt dette er noget nyt jeg opdager stille og roligt. Ham der monterede motoren og rattet har været lidt en fusker synes jeg, da jeg både må lave ratmonteringen om og han ikke kunne få gear/gas til at fungere. Det viste sig at han havde byttet rundt på kablerne..... smiley Tak for L..T

    Det positive er at jeg lærer noget nyt og at jeg har fået bugt med min angst for at rode med det selv smiley

    Jeg synes faktisk det er sjovt og jeg begynder at mærke en ny hobby smiley

    Mvh Morten


  • #10   26. maj @9
    Nu er det jo svært at foreslå forstærkning af låsen uden at vide hvor den knækker smiley Er den del der brækker en plastdel, og hvordan brækker den? Det ligner jo en ny motor, så sålænge der er garanti på den ville jeg bede forhandleren løse problemet.

    Hele motoren vejer ca 50kg og du løfter den jo ikke i håndtaget, du vipper den bare omkring hængset på hækken. Hvis låsemekanismen ikke kan holde til et træk på måske 15-20kg, er der noget grundlæggende galt. Sidder hjelmen fast når den er låst? Hvis der er spillerum, kan du jo "få fart på" når du trækker og på den måde komme til at rive beslaget i stykker når den endelig griber fast

    Skal man gå lidt mere radikalt til værks kan man jo overveje at montere et metalbeslag selv, f eks et kasselukkebeslag. Men det er naturligvis knapt så kønt selvom de fås i rustfri. Og selvfølgelig ikke noget man gør på en ny motor.


  • #11   30. maj er der fortsat garanti på motoren kan du vel få ombyttet motor hætten ,skal kunne holde til at blive brugt ..

  • #12   15. jun Hej folkens.
    Så fik jeg hævet hækken og motoren sidder nu som den skal i højden. Jeg fik også konstrueret en prototype "bøjle" til at trække motoren op med. Den virker men er ikke så køn, men det kan en smed nok hjælpe med.
    Det næste problem der gik op for mig i processen, er at vores motorbrønd ikke er bred nok til at montere styrestangen efter den video jeg fandt om motoren. Det så jo pærelet ud.... I stedet er der monteret et monteringsrør i siden af motorbrønden og efter at hækken blev hævet passede det monteringsrør faktisk nogenlunde.
    Nu stod jeg med styrearmen og bøjlen på motoren med hul til at montere bolte. Men for at det kunne passe helt måtte jeg bukke et stykke stål, i et "Z," så jeg kunne forbinde styrearm og motor.
    Spørgsmål.... findes der en "rigtig" sammenkobling til formålet og hvad hedder sådan én ?
    Båden har været på vandet i dag og den sejler fremragende - men jeg er bange om mit bukkede "Z" holder - Jeg lagde mærke til at det havde bukket sig lidt ekstra, når motoren blev hevet op og sænket. Men det blev ikke værre på turen og båden styrede glimrende.
    Jeg bander mig selv langt væk for ikke at ha fået taget billeder! Kæmpetosse jeg er :C
    Dem må jeg tage i næste weekend.
    Bedste amatør hilsner
    Morten


  • #13   15. jun Glemte lige et spørgsmål.
    Hvad hedder sådan en elektrisk hæve/sænke anordning til motoren.
    Altså det som vi nu gør manuelt ved lavvande.
    Er det, det der hedder en "Jackplate" ?


  • #14   16. jun Så du går fra hjemmelavet løftehåndtag til elektrisk jackplate?

    Det er nok 2 ekstremer prismæssigt, tror ikke du får en elektrisk jackplate for 10.000kr.

    Jeg ville nok foretrække en motor med tilt, det tror jeg passer bedre til din båd. Jackplates er til store og meget kraftige speedbåde.


  • #15   16. jun Hej Per.
    Det kan jeg høre lyder lidt vildt 😅
    Grundlæggende forstår jeg ikke hvad forskel er på trim/tilt osv.
    nu hvor vi har fået flyttet styring og gear op foran , ville det jo være smart at vi også kunne styre vinklen på motoren når vi går ud og ind på lavt vand. Istedet for at skulle tilbage og hive den op manuelt…
    Giver det mening?
    Mvh
    Morten


  • #16   16. jun De fleste (alle?) moderne motorer har både trim og tilt hvis de ikke er manuelle. Trim er langsom finjustering af vinklen når motoren er i vandet, og bliver man ved at trimme ud - altså væk fra båden - går motoren over i tilt og hæver motoren hurtigere.

    Man kan normalt sejle med motoren indenfor trim området uden at miste kølevand, men risikoen for at hæve for hurtigt når den går over i tilt betyder man ikke bør have motoren kørende indenfor det arbejdsområde


  • #17   i går kl. 05:58 Hej Per.
    tak for lidt undervisning smiley
    Er det ikke en hydraulisk powertrim jeg søger så ? Det er jo vinklen jeg gerne vil kunne styre. Jeg så en youtube video med én der monterede en powertrim, som gjorde det jeg søger og det så da nogenlunde simpelt ud at montere.
    Hvilket prisleje ligger en sådan på til en 15 hk motor med en ca vægt på 50 kg ? og i mit tilfælde Hidea 15 hk
    Og kan du sende et link med et eksempel ?
    På forhånd tak smiley


  • #18   i går kl. 12:54 Tak for din tiltro til mine evner, men jeg tror desværre ikke jeg er specialist i din motor eller dit problem.

    Der findes et kit til eftermontage af powertrim på 25kh Hiidea og jf teksten passer den også til både større og mindre motorer, men synes prisen er ret høj
    https://billigpropel.dk/hidea-173/powertrim-kit-25-hk-p103434

    Eller denne her? dog uden meget tekst
    https://billigpropel.dk/hidea-173/powertrim-kit-p122848

    Jeg kan se Billig-Propel har en universel trim til en mere fornuftig pris, og på overfladen ligner den jo den til Hidea, så måske det var værd at undersøge dimensionerne?

    https://billigpropel.dk/powertrim-8133/hydraulisk-powertrim-manual-yamaha-40-hk-p123805?gad_source=1&gad_campaignid=21329589836&gbraid=0AAAAApJD1AhkS7VNBiciMMlW8TSV5IqaQ&gclid=CjwKCAjwx8nCBhAwEiwA_z__0wt7lmgrRRa1e-f1bv9ESGSleML9MCxVimImHk3Y9l4ubCvCGSIcyRoCX8AQAvD_BwE

    Lidt forsimplet er det jo blot en fjernbetjent donkraft, men den skal jo kunne monteres på båddelen for neden og motoren for oven for at virke.


Kommentér på:
Påhængsmotor.

Annonce